4 Kasım 2020 Çarşamba

Oku-Yorum 5 : Sıfır Noktasındaki Kadın - Neval El Seddavi

 


" Kız çocuklarından biri öldüğü zaman babam her zamanki gibi yemeğini yer, anneme ayaklarını yıkatır sonra yatmaya giderdi. Ölen çocuk erkekse babam annemi dövdükten sonra yemeğini yiyip gene yatağına yollanırdı. "

Bir yağan bir açan havasıyla İstanbul'dan herkese Merhaba

Bugün sizlerle beni çok etkileyen Sıfır Noktasındaki Kadın'ı paylaşacağım. Kitabın yazarı da bir kadın olan Neval El Seddavi Mısırlı. Yaşanmış hikayesini anlattığı kadın da Mısırlı.

Neval El Seddavi, Mısır'daki Kanatır Hapishanesi'ne bir araştırma için gidiyor ve orada Firdevs isminde idamını bekleyen bir kadının olduğunu öğreniyor ve herkesin ona karşı olan saygılı ve hayran tavrına şaşırıyor ve tanışmak istiyor. 

🍁Tabi ki Firdevs ilk başlarda kabul etmiyor ama idamına saatler kala Neval El Seddavi'yi çağırıyor ve hiç durmaksızın hayat hikayesini anlatmaya başlıyor. Zaten yazarı da baştan uyarıyor bu konuda. Vakti yoktur. Çünkü akşam altıda onu almaya geleceklerdir. Yani Firdevs'i kendi ağzından dinliyorsunuz.

🍁Mısırlı Firdevs, bir faişedir( çok kaba buluyorum bu kelimeyi ama kitapta da bu şekilde ifade edilmiş.) Bir kadın, kadın olmanın bedelini ne kadar ağır ödeyebilirse,  Firdevs o kadar ağır ödemiş. Beni en çok acıtan iş ararken sürekli diploması olduğundan bahsetmesine rağmen onu sadece dişi bir vücut olarak görmeleri. Bir kere düşmeye gör işte. Hele bir de kadınsan. Kitabın gerçek bir olaya ve kişiye dayanıyor olması kitabı daha etkileyici kılıyor.

🍁Üstelik aynı hapishaneye yıllar sonra başka bir suçtan yazarın kendisi de düşüyor.


1 yorum: